In het kasboek komen alle financiële mutaties, dus niet alleen kasboekingen. Ook transacties die via bank betaald zijn, komen terug in het 'kasboek'. Het kasboek geeft een overzicht van alle financiele mutaties, ongeacht de betaalwijze.
Alle boekingen met financiële consequenties in beleningen inkopen en verkopen, worden automatisch in het kasboek verwerkt. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf boekingen te maken in het kasboek. Dit zijn boekingen die niet via de andere modules gemaakt worden, zoals kasverschillen en diverse uitgaven en inkomsten.
Om te voorkomen dat u in een periode gaat boeken die in de financiële administratie is gesloten, kunt u een laagste boekdatum bepalen. Zie voor meer informatie hierover: 'Afsluiten boekingsperiode'.
Invoeren kasmutatie
[1] Scherm met kasboekmutatie
[2] Overzicht kasrubrieken
Open het kasboek met de knop <Kas> op de actiebalk
Het kasboek wordt geopend.
Klik <Nieuw>
Het scherm 'Kasmutatie Toevoegen [1] wordt geopend
Bedrag
Het bedrag dat geboekt gaat worden. Bij uitgaven boekt u een negatief bedrag.
Kies hier een rubriek waaronder de mutatie geboekt wordt. Het is mogelijk om zelf kasrubrieken aan te maken. Klik op het knopje achter de regel om het overzicht van rubrieken te openen. (zie 8).
Kies hier de betaalwijze. Behalve kas kunt u ook boekingen via één of meerdere bankrekeningen invoeren. Betaalwijzen kunt u zelf aanmaken. Zie voor meer informatie: Betaalwijze.
Bij het handmatig invoeren van boekingen is een boekstuknummer verplicht. Het boekstuknummer vindt u terug op de rekening of het bonnetje dat u ontvangen heeft. In het geval er geen rekening of bonnetje is, maakt u zelf een boekstuknummer, bijvoorbeeld een combinatie van datum en tijd. Bijvoorbeeld: 3011151029. (30-11-2015 10:29). Meerdere uitgaven per dag op het zelfde boekstuknummer worden in één regel in het kasboek weergegeven.