Als ondernemer in de handel van gebruikte goederen en sieraden krijg je te maken met specifieke verplichtingen rondom de bewaarplicht.
De overheid stelt eisen aan hoelang je bepaalde goederen moet bewaren en hoe je de herkomst moet documenteren.
In dit artikel lees je wat je precies moet bewaren, hoelang en wat de gevolgen zijn als je dit niet doet.
In het wetsvoorstel "Verbetering bestrijding van heling, witwassen en de daaraan ten grondslag liggende vermogensdelicten" wordt een termijn van 5 dagen voorgesteld.
Deze bewaartermijn varieert nu per gemeente van 3 tot 14 dagen.
Je kunt goederen fysiek opslaan in een magazijn of winkel, maar ook in een beveiligde opslagruimte. Zorg ervoor dat:
Als je de bewaarplicht niet naleeft, kan dit leiden tot:
Door je bewaarplicht goed te regelen, voorkom je juridische en fiscale problemen en zorg je voor een betrouwbare administratie. Dit maakt je bedrijfsvoering niet alleen efficiënter, maar ook veiliger!
De bewaarplicht betekent dat je als ondernemer verplicht bent om ingekochte gebruikte goederen en sieraden een bepaalde periode te bewaren. Dit is om herkomstonderzoeken mogelijk te maken om zo heling en witwaspraktijken te voorkomen.
Met PandVision heb je alle gereedschappen binnen handbereik. Onze software rekent automatisch waardes uit en helpt je een foutloze administratie bij te houden. Zo kun je flexibel inspelen op de markt en je klanten de beste service bieden.
Meer weten over hoe je optimaal kunt werken in een veranderende markt? Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor tips, trends en inzichten speciaal voor juweliers en pandhuizen.
PandVision: efficiënt, betrouwbaar en altijd up-to-date.
📞 Wil je meer weten? Neem contact op voor een demo! (06-10715507)