Dit wetsvoorstel heeft als doel om heling en de bijbehorende vermogensdelicten effectiever aan te pakken.
In sommige gemeenten moeten opkopers en handelaren gebruikte sieraden, goederen en ongeregelde spullen inschrijven in het Digitaal Opkopersregister (DOR). Dit register is gekoppeld aan de politie-database "Stop Heling", waarin alle aangiften van gestolen goederen worden opgeslagen. In andere gemeenten geldt deze verplichting echter niet, waardoor de aanpak van heling daar minder effectief is.
Door deze verschillen wijken criminelen met gestolen spullen uit naar gemeenten zonder DOR-verplichting.
Om dit probleem op te lossen, stelt het wetsvoorstel een meldplicht via het Digitaal Opkopersloket (DOL) en verplicht gebruik van het DOR voor alle handelaren en opkopers in. Niet voldoen aan deze verplichtingen is strafbaar.
Ingangsdatum van de wet: nog niet bekend.
In november 2020 is een wetsvoorstel ingediend om heling beter aan te pakken. Het voorstel scherpt bestaande regels aan en breidt de doelgroep uit die onder deze wet valt.
Wanneer je gebruikte goederen of sieraden inkoopt, taxeert, inruilt, verpandt, of in consignatie neemt, ben je verplicht deze te registreren in het Digitaal Opkopers Register (DOR). Als de wet wordt aangenomen, moeten ook kringloopwinkels, kunst- en antiekhandelaren, veilinghuizen, en metaalrecyclers zich aan deze registratieplicht houden.
De registratieplicht betekent dat je een beschrijving van de goederen en sieraden invoert in het DOR, samen met de persoonsgegevens van de aanbieder. Dit verplichte DOR-gebruik vervangt het lokale inkoopregister, waardoor gemeenten niet meer zelf de vorm hiervan kunnen bepalen.
Er komt ook een meldingsplicht via het Digitaal Opkopersloket (DOL). Als je niet aan de meldplicht voldoet, ben je strafbaar volgens artikel 437. Met je registratie in het DOL krijg je automatisch een account voor het DOR, zodat je in één keer aan de meldplicht kunt voldoen en toekomstige wijzigingen eenvoudig kunt doorgeven.
Als je als ambulante handelaar werkt, bijvoorbeeld vanuit een mobiel kantoor of op markten en in winkelcentra, dan kun je je ook via het DOL registreren. Gemeenten gaan via het DOL controleren welke opkopers en handelaren actief zijn en of iedereen aan de meldplicht voldoet.